UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Bellen digitaal via internet blijft groeien

Geplaatst op 03 December 2013

Bellen digitaal via internet blijkt een populaire belvorm te zijn en voorkomt dat het totale aantal vaste telefonie aansluitingen nog steeds groeit

Volgens Telecompaper groeit het aantal bellers via internet groeit nog steeds. In Nederland zijn nu al meer dan 5 miljoen aansluitingen. Aan het eind van het derde kwartaal telde Telecompaper 5,05 miljoen zogeheten VoIP-lijnen. Dat is 1,7 procent meer dan in het tweede kwartaal.

Mensen kozen iets minder vaak voor VoIP over DSL (koperlijn), constateert de marktonderzoeker. De groei kwam het meest door bellen via glasvezel, op afstand gevolgd door bellen via kabel.

Groei van digitaal bellen compenseert verlies


Deze groei van bellen via internet compenseerde het verlies aan ‘ouderwetse’ vaste telefoonlijnen. De totale vaste telefoniemarkt (inclusief VoIP) groeide met 0,4 procent naar 6,3 miljoen aansluitingen.
Telecompaper schat in dat de omzet uit vaste telefoniediensten daalde met 1,2 procent naar 334 miljoen euro.

Groeiverwachting digitaal bellen nog steeds behoorlijk


Voor de komende vier jaar verwacht Telecompaper een gemiddelde jaargroei van 1,2 procent voor de vaste telefoniemarkt, omdat de groei van VoIP voldoende zal zijn om het verlies van ouderwetse vaste telefoonlijnen te compenseren.

Bellen via internet is al geruime tijd in opkomst door de zogeheten alles-in-een-pakketten van internet, bellen en Digitale TV welke inmiddels door praktisch alle internetproviders worden aangeboden.

Voor een overzicht van internet pakketten met bellen, verwijzen we u naar de pagina internet + bellen vergelijken. Voor een overzicht van internet, met bellen en TV vindt u hier meer informatie.

Terug naar het overzicht