UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Geen internet met twee snelheden

Geplaatst op 06 April 2014

Als het aan het Europees parlement in Brussel ligt, komt er geen internet met twee snelheden. Internetaanbieders, zoals bijvoorbeeld UPC, Ziggo, KPN of Online.nl mogen aan goed betalende ondernemingen geen speciaal snellere toegang aanbieden. Dit zou volgens het EP leiden tot een internet met twee snelheden omdat dit ten koste zou kunnen gaan van de bandbreedte en de openheid van internet


Het parlement keurde een breed scala aan telecom voorstellen goed van Europees commissaris Neelie Kroes. Kroes sprak vervolgens van een “geweldige dag voor Europa” omdat naar haar idee het open internet is veilig gesteld. Het aanbieden van gespecialiseerde diensten tegen betaling blijft mogelijk, maar gaat nooit ten koste van het open karakter van internet. Diensten zoals Spotify blijven daarmee tegen de gebruikelijke snelheden toegankelijk.
Als bepaalde internetdiensten tegen betaling meer bandbreedte kunnen krijgen, gaat dat ten koste van de snelheid en kwaliteit van de andere diensten. Deze aanscherping in formulering en regelgeving door het Europees Parlement houdt in dat alleen bijzondere diensten die niet via het open internet worden aangeboden, zoals medische programma’s, als ‘gespecialiseerde internetdienst’ mogen worden aangemerkt.

Terug naar het overzicht