UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Glasvezel internet kan in de toekomst nog sneller

Geplaatst op 07 December 2013

Glasvezel internet kan in de toekomst nog sneller.Zwitserse onderzoekers hebben een manier gevonden om de capaciteit van glasvezelkabels fors te verhogen. Daardoor zou de beschikbare bandbreedte kunnen vertienvoudigen.


Onderzoek


Dat melden de onderzoekers van het Zwitserse instituut voor technologie in Lausanne. De capaciteit van de huidige glasvezelkabels heeft zijn maximum bereikt, maar door de nieuwe technologie kan de bandbreedte zonder vervanging van infrastructuur fors toenemen. Dat betekent dat via glasvezel internet nog sneller data kan worden verzonden.


Lichtpulsen zorgen voor een snelle overdracht van data


Glasvezelkabels versturen data via lichtpulsen. Deze lichtpulsen moeten een bepaalde afstand van elkaar hebben om zo het signaal niet te verstoren. De afstand van deze pulsen kan momenteel niet worden verkleind. De Zwitserse wetenschappers zijn erin geslaagd pulsen samen te voegen in de vezels van de kabels en zo de lege ruimte beter te gebruiken. Dat kan omdat de lichtpulsen een andere vorm hebben gekregen waardoor ze in elkaar geschoven kunnen worden. Volgens de onderzoekers is de techniek op wat kleine uitdagingen na al volwassen. Voor een overzicht van internetproviders en abonnementen met Glasvezel, verwijzen we u naar de pagina glasvezel internet vergelijken.

Terug naar het overzicht