UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Is uw internetverbinding te traag?

Dan kunt u natuurlijk een sneller internetabonnement afsluiten, maar dat kost meestal meer geld. Om de kosten in de hand te houden kunt u zelf nog veel doen alvorens u over gaat tot een ander abonnement. Onderstaand geven we u 5 tips voor een sneller internet, die u zelf kunt uitvoeren.

1. Zet de modem niet te ver van de wandcontactdoos

Hoe groter de afstand tussen de wandcontactdoos en het modem, des te langer is de kabel en daarin zit al een aanzienlijk verlies. De advies afstand is eigenlijk niet meer dan 2 meter kabel tot het modem. Nu zit daar ook een deel van het probleem, want de meeste aansluitingen komen binnen in de meterkast. Ook dit is niet de ideale plaats voor een (geintegreerd WiFi) modem. (draadloos) De meterkast is vaak ingesloten en daarmee beperkt u het signaal. Houd in ieder geval de kabellengte zo kort als mogelijk naar het modem.

2. Stel uw router goed af

Meerdere PC's op een router (vaak geïntegreerd in het modem) levert een gedeelde verbinding. Zoals met alles geeft delen voor een ieder wat minder en dit is ook het probleem bij een gedeelde internetverbinding. U kunt dit probleem ondervangen door uw router anders af te stellen. Geef sommige pc's een lagere bandbreedte en andere de maximale bandbreedte. Daarmee voorkomt u dat bij een trage internetverbinding eigenlijk iedereen net niets heeft.

3. Te lage draadloze ontvangst?

Op sommige plaatsen in huis kan de ontvangst van uw draadloze (WiFi) verbinding lager zijn dan elders in huis. Dit heeft ook veelal met de bouw van uw woning van doen. Goede isolatie is mooi of een huis met veel beton is degelijk, maar dit heeft ook effect op het signaal dat uw modem uitzend. Zo kunt u dus op zolder een slecht bereik hebben. Dit kunt u ondervangen door halverwege nog een router te plaatsen, om daarmee het signaal als het ware te versterken. Dit kan niet altijd, bij een geïntegreerd modem/router gaat dat niet. U kunt dan werken met een signaal versterker.

4. Downloaden over kabel

Download u veel films, muziek e.d. dan beïnvloed dat uw totale internetsnelheid doordat u daarvoor de maximale bandbreedte nodig heeft. Dit betekent dat de andere computers in uw netwerk een tragere verbinding hebben en de download computer is ook traag. Dit kunt u ten dele ondervangen door de download computer aan een UTP kabel te koppelen. Het beste kunt u hiervoor een UTP kabel van 1000 Mb/s (Gigabit) gebruiken. Een directe kabelverbinding met de router/modem is altijd iets sterker dan een draadloze verbinding, waar in het signaal en doorgifte nog veel sterkte verloren gaat.

5. Controleer of u de internetsnelheid haalt die u heeft afgesloten

Bij een ADSL of VDSL internet verbinding (snel tot zeer snel internet over de telefoonlijn) is de afstand van uw aansluiting tot de wijkcentrale bepalend voor de werkelijk gerealiseerde internet snelheid. Dit betekent dat indien de afstand van uw aansluiting tot de wijkcentrale groter is dan verliest u snelheid. U bent daarmee spreekwoordelijk aan het einde van het lijntje en daarmee verliest u veel snelheid. U kunt deze snelheid controleren door de postcodecheck te doen bij uw provider of een snelheidmeter te raadplegen. Dit lost het probleem niet op, maar dan weet u de werkelijke snelheid. Vervolgens kunt u overstappen naar een andere internetprovider of uw pakket verhogen indien mogelijk. Wanneer u een kabel internet verbinding (ook wel breedband) op uw huisadres kunt krijgen dan is dat te overwegen. Kabel internet is constanter in de snelheid en minder afhankelijk van verlies in de wijkcentrale.