UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

ADSL of Kabel internet

De belangrijkste keuze bij het kiezen van een internetprovider (steeds vaker óók de leverancier van tv en telefonie) is:
Kies ik voor internet via de (tv)kabel, of
Kies ik voor internet via de koperen kabels van de telefoonlijn, oftewel adsl?

Beide technieken hebben zo hun voor- en nadelen.

Kabel: sneller

Na een flinke consolidatieslag hebben we in Nederland nog maar 2 grote landelijke kabelaanbieders, Ziggo en UPC, en nog wat kleintjes (waaronder Caiway welke sinds april 2011 op het punt staat overgenomen te worden door KPN, tot nu toe bekend als aanbieder van adsl-internet).

Tv verplicht
Kabelaanbieders zijn van oudsher (analoge) tvaanbieders, en dat is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen. Een duidelijk voordeel is nu nog dat je naast het digitale tv-signaal (waarbij je een kastje nodig hebt), in het hele huis ouderwets analoog tv kunt kijken.

De kwaliteit van digitale kabeltelevisie is dik in orde, en kabelaars bieden – net als adsl-aanbieders – extra diensten aan, zoals uitzendinggemist en films huren (ondemand). Vanwege de techniek gaat zappen sneller dan bij tv via adsl.

De kwaliteit van de telefoondienst is bij kabel en adsl vergelijkbaar, maar wat betreft internet snelheid wint de kabel. De kabelproviders komen over het algemeen veel dichter in de buurt van de beloofde snelheid, én ze kunnen abonnementen leveren met veel hogere snelheden. Het snelste abonnement op dit moment levert 120 Mbit/s. (UPC 120Mbit, Ziggo 120Mbit)

Regiomonopolie
Een nadeel is en blijft natuurlijk het regiomonopolie: ben je ontevreden over je aanbieder, dan kun je niet naar een andere kabelaar stappen.

Adsl: iets goedkoper

Via de koperen telefoonlijn kunnen we al jaren meer dan alleen telefoneren. En ook dat doen we nu digitaal, al is die wel iets storingsgevoeliger dan op de traditionele analoge lijn.

Half zo snel als beloofd
Internet via de koperdraad is met het opvoeren van de snelheid wel een beetje kwetsbaar geworden. In de praktijk is de snelheid gemiddeld de helft van wat wordt beloofd. Dat komt doordat de snelheid bij adsl afneemt naarmate je verder van de wijkcentrale woont.
Dat effect is sterker geworden toen adsl werd opgekrikt tot adsl2 (tot 20 Mbit/s) en later tot vdsl (tot 50 Mbit/s). Bij vdsl is daarom alleen het laatste stukje naar de woning nog koperdraad. Vooraf een postcodecheck doen blijft belangrijk.
Een aantal partijen biedt ook televisie via adsl (IP-tv), en dat is op het zappen na vergelijkbaar met kabel. KPN biedt naast IP-tv ook Digitenne aan (met een antenne via de ether) maar dat is kwalitatief stukken minder.

Tv snoept bandbreedte
Een duidelijk nadeel van adsl bij de snelste abonnementen vanaf 20 Mbit/s, is dat IP-tv bandbreedte afsnoept van de internetverbinding, en dat kan oplopen tot 10 Mbit/s. Daar kun je bij het downloaden of afspelen van filmpjes via youtube o.i.d. last van hebben. Bij kabel zijn die kanalen gescheiden en speelt dat probleem niet.

Lagere prijs
Waar concurreert ADSL dan vooral mee? Met een lagere prijs voor de abonnementen. Het goedkoopste adsl-pakket met internet, telefoon en tv (T-Mobile Online kost €37,50), terwijl de kabel begint bij (€42 UPC 25Mb incl basis Kabel TV en Radio a €17,05) of €39,90 (Ziggo Internet Z1 incl Ziggo Televisie Abonnement a €16,95).

bron: consumentenbond.nl