UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Wat is ADSL

ADSL is een breedband verbinding met internet via een gewone telefoonlijn. Dat kan een 'ouderwetse' analoge telefoonlijn zijn, maar ook een digitale (ISDN). Letterlijk staat ADSL voor Asymmetric Digital Subscriber Line of Asymmetric Digital Subscriber Loop. Kernwoord daarin is de asymmetrie: het downloaden (het ophalen van data) gaat veel sneller dan het uploaden (het verzenden van data), vaak 8-16x zo snel. Het idee is dat de meeste internet gebruikers veel meer downloaden dan uploaden en dat het zonde zou zijn om daar evenveel ruimte voor vrij te houden.

In principe kan iedereen met een telefoonaansluiting ADSL nemen, ware het niet dat de KPN daarvoor de dichtstbijzijnde centrale geschikt moet maken en daar in het begin van het ADSL-tijdperk alleen in de steden vaart achter zette. ADSL bleef toen beperkt tot de stedelijke gebieden en het hele platteland moest het met isdn of analoge modem blijven doen. Maar tegenwoordig is ADSL in grote delen van Nederland verkrijgbaar. Wel moet je minder dan 8 km van een centrale afzitten, anders wordt de verbinding trager.

ADSL2(+)

Een nieuwe ontwikkeling is ADSL2 en ADSL2+: dit zijn snellere ADSL-varianten. Uploaden blijft over het algemeen even snel, maar het downloaden kan maximaal met dubbele snelheid. ADSL2(+) gaat in ieder geval een grote rol spelen bij streaming internettelevisie. Binnenkort zullen we meer over ADSL2(+) berichten.

Nodig voor een ADSL-internet verbinding

Wat je (naast een pc) nodig hebt voor een ADSL abonnement:

  • Een ADSL-modem (al of niet extern), dus meestal in de vorm van een USB-modem, een draadloos modem, een ethernet-modem of een insteekkaart in je pc.
  • Een zogeheten 'splitter', die onderscheid maakt tussen telefoonverkeer (lage frequenties) en internetverkeer (hoge frequenties) en daardoor voorkomt dat beide vormen elkaar dwarszitten (ruis).
  • Een ADSL abonnement bij een ADSL provider.
  • Een telefoonlijn (analoog of ISDN) van de KPN.

ADSL-modem en splitter klinken misschien ingewikkeld, maar vrijwel elke ADSL provider biedt de mogelijkheid om een monteur te sturen die het hele ADSL abonnement werkend krijgt (vaak gratis, als deel van een actie). Als je thuis een simpele telefoon'situatie' hebt, is zo'n monteur echt niet nodig, maar heb je wat ingewikkelder schakelingen, dan is montage door de ADSL provider een hele zorg minder.

Welke ADSL abonnement past bij jou?