UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Wat is een IP-adres?

IP staat voor Internet Protocol, daarin staat hoe een IP-adres is opgebouwd. Elk apparaat dat aangesloten is op internet, heeft een eigen uniek IP-adres. Deze adressen zijn onmisbaar om het verkeer op het internet goed te regelen. Zoals een postbode aan de hand van de postcode en het huisnummer bepaalt bij welk huis hij een brief aflevert, zo bepaalt de apparatuur in het netwerk aan de hand van de IP-adresgegevens waar een pakketje met informatie naar doorgestuurd moet worden.

Is er schaarste aan IPv4-adressen?

Oorspronkelijk dacht men dat er met Internet Protocol Versie 4 (IPv4) genoeg adressen waren. Het protocol is in 1980 ontwikkeld en toen voorzag niemand dat het aantal internetprogramma's zoals video, e-mail en chat zo gigantisch zou groeien. IPv4 heeft in totaal 3,7 miljard unieke adressen. Dat zijn er enorm veel maar door de toename van het aantal internetgebruikers en feit dat steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet raken deze adressen geleidelijk op.

Wat is IPv6?

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6 en is de opvolger van Internet Protocol Versie 4 (IPv4). Het aantal mogelijke internetadressen dat IPv6 biedt is 3,4 x 1038 (34 met 37 nullen) of te wel 79 triljoen keer het aantal mogelijke IPv4 adressen. Het nieuwe IPv6 protocol heeft dus een bijna onuitputtelijke voorraad adressen.

Met IPv6 komen ook nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Alle apparaten in het huis kunnen hun eigen IP-adres krijgen. Niet alleen computers, mobiele telefoons en spelcomputers, maar ook tv's en recorders. Zelfs auto's, koelkasten en magnetrons zullen in de toekomst een IP-adres hebben. Daarnaast zijn ook enkele technische verbeteringen in het nieuwe protocol doorgevoerd waardoor onder andere veilig internetten veel eenvoudiger wordt.

IPv6 en/of IPv4?

Het IPv4 protocol blijft nog geruime tijd naast IPv6 bestaan. Klanten van internet providers behouden dan ook gewoon hun IPv4 adres. Vanaf eind 2012 wordt bij bestaande klanten IPv6 toegevoegd. Nieuwe klanten krijgen dan direct IPv6. Veel besturingssystemen zoals Windows 7, Windows Vista en Mac OSX ondersteunen naast het IPv4 protocol ook het IPv6 protocol.

IPv6 en de internet providers?

Alle internet providers zijn enkele jaren geleden al gestart met het geschikt maken van haar netwerk voor IPv6. Uitgangspunt hierbij is dat onze klanten nu en in de toekomst gewoon gebruik kunnen blijven maken van het Internet en helemaal niets merken van de omschakeling naar het nieuwe protocol. Naar verwachting ondersteunen alle internet providers medio 2012 het IPv6 protocol voor haar klanten, die een juiste huisinstallatie hebben.

Moet ik mijn PC of (draadloze) router nog aanpassen voor IPv6?

Als u echter vanaf medio 2012 gebruik wilt maken van IPv6 in plaats van IPv4 dan moet uw apparatuur hiervoor geschikt zijn. PC's die gebruik maken van Windows 7, Windows Vista of Mac OSX zijn al geschikt voor IPv6. Maakt u gebruik van een router, dan moet ook deze met IPv6 kunnen omgaan. Omdat de meeste internet providers voorlopig IPv4 en IPv6 naast elkaar gaat gebruiken kunt u met uw bestaande apparatuur gewoon blijven internetten.