UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Kabel internet aansluitingen nemen de overhand

Geplaatst op 26 Maart 2014

Nederland telt voor het eerst meer aansluitingen via de kabel, dan internetaansluitingen via de telefoonlijn (ADSL), aldus een onderzoek van Telecompaper.

Groei in het vierde kwartaal van breedband aansluitingen


In het vierde kwartaal van 2013 kwam de groei van het aantal breedband Kabel aansluitingen op 1,3% tot een totaal van 3,09 miljoen aansluitingen. Het aantal ADSL internetverbindingen ging in datzelfde kwartaal juist omlaag met 0,8% tot een totaal van 3,05 miljoen.

Nek aan nek race voor kabel versus adsl verbinding


Hoewel de berichtgeving in aantallen doet vermoeden is het nog steeds een nek aan nek race tussen kabel en adsl. Het aantal internetters dat gebruik maakt van de kabel breedbandverbinding is inmiddels uitgekomen op 45,7% en het aantal adsl aansluitingen op 45%. Het overige gedeelte wordt met 9,3% ingenomen door Glasvezel internet verbindingen. Met name deze laatste markt liet een groei zien van 2,2% en wordt naar onze verwachting komende jaren nog belangrijker. Ook voor de totale markt wordt komende jaren nog een groei verwacht, hetzij een bescheiden toename en verschuiving binnen de markt.

Totale groei van breedband in 2013 en de jaren daarna


In zijn totaliteit groeide de markt van breedband aansluitingen in 2013 met 0,6% tot een totaal van 6,76 miljoen verbindingen. Hiermee heeft 88,6% van de huishoudens in Nederland een breedbandverbinding.

KPN de grootste adsl aanbieder


Internetprovider KPN is (samen met XS4ALL en Telfort) met een marktaandeel van 40,5% de grootste ADSL aanbieder. De Kabelaanbieders UPC en Ziggo hebben ieder respectievelijk 15,7% en 27,4% marktaandeel

Terug naar het overzicht