UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Phishing de digitale vorm van vissen?

Geplaatst op 09 Maart 2012

Waar vissen voor velen een leuke vorm van tijdverdrijf is, is phishing dat wellicht ook, maar bij phishing bent u de vis. Bij de sportvisser loopt het meestal goed af met de vis, bij phishing echter niet zo goed met u als vis. 

 

Phishing is internetfraude. Bij phishing probeert de fraudeur veelal via een valse bankmail, waarbij wordt gesuggereerd dat het van een bank komt, u op te roepen om te reageren. Wanneer u via de veelal in het bericht geplaatste button reageert, dan wordt een programma geactiveerd dat uw inloggedrag registreert. 

 

Bij phishing wordt dus gevist naar uw gegevens. Enkele herkenningspunten: 

Uw bank reageert nooit per email met het verzoek om uw gegevens te verifiëren, ga er dus niet op in. De email zal vaak niet geheel vlekkeloos zijn geschreven. Het emailadres kan weliswaar lijken op die van uw bank, echter dit is tegenwoordig door enkele veranderingen in het IDN systeem vrij eenvoudig. Voorkomen is gemakkelijker dan u denkt: 

Ga er niet op in als u het niet vertrouwd, bel desnoods uw bank. Zorg ervoor dat u een up to date virusscanner en firewall heeft. Deze zijn niet zaligmakend, maar maken het de fraudeurs wel stukken moeilijker.

Terug naar het overzicht